Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van alle transpersonen vroeg of laat een zorgvraag heeft. Er zijn in het veld van transgenderzorg verschillende opties en mogelijkheden. Niet alle transpersonen vinden alle stappen noodzakelijk om zich goed te voelen in/met hun genderidentiteit en lichaam. Het traject dat een transpersoon aflegt, verschilt dus sterk van persoon tot persoon. Om alle mogelijke stappen in het transitieproces overzichtelijk te maken, ontwikkelde het Transgender Infopunt het transgenderzorgpad.

Dit zorgpad omvat een algemeen overzicht van het volledige transitieproces – met alle mogelijkheden -, en een gedetailleerder overzicht per zorgstap. De informatie, timing en voorwaarden binnen elke zorgstap zijn gebaseerd op de Standards of Care (SOC 7) van de World Professional Association for Transgender Health (WPATH). Het volledig uitgeschreven overzicht vindt u hiernaast terug in PDF. Ook kan u er een schematisch overzicht downloaden.

Let op: de informatie in het zorgpad in verband met attesten voor voornaam- en geslachtswijziging heeft nog betrekking op de huidige geldende regelgeving. Een nieuwe transgenderwet is in de maak, maar het is nog niet bekend wanneer deze in werking zal treden.