Afbinden en broekvulling

Trans mannen en non-binaire personen met vrouwelijk geboortegeslacht wensen meestal een platte borstkas, en binden daarom vaak de borsten af. Er bestaan daarvoor speciale hesjes of ‘binders’ die ontworpen zijn om de borsten af te binden en de druk gelijkmatig over de huid verdelen. Sommige transgender personen gebruiken ook andere methoden om de borsten af te binden, zoals (sport)tape of verbanden, maar deze methoden zijn sterk afgeraden aangezien het risico op huidschade, ademhalingsmoeilijkheden, rugpijn en grotere littekens na een eventuele latere borstverwijdering wordt vergroot (Monstrey et al., 2008; Peitzmeier et al., 2017). Het wordt sterk aangeraden om niet op constante basis of voor een lange periode de borsten af te binden, zoals bijvoorbeeld ‘s nachts. Zorgverleners bespreken best de risico’s en voordelen van het afbinden van de borsten met transgender personen.

Trans mannen en non-binaire personen met vrouwelijk geboortegeslacht kunnen ook gebruik maken van een broekvulling of ‘packer’. Dit is een soort van penisprothese en kan zowel zonder als met houder of speciale onderbroek worden gedragen. Er bestaan ook broekvullingen waarmee men staand kan plassen. Voor de seksuele beleving kan gebruik gemaakt worden van een voorbinddildo of andere prothese. Lees hier meer over de verschillende hulpstukken voor een mannelijker voorkomen. Ook hier geldt dat de nood aan deze hulpstukken sterk afhankelijk is van de transgender persoon. Er wordt geadviseerd dat zorgverleners zich bewust zijn van deze opties en deze kunnen bespreken met de persoon. Het kan nuttig zijn om als zorgverlener toonexemplaren te hebben van deze hulpstukken, aangezien de meeste van deze producten enkel online verkrijgbaar zijn waardoor het voor transgender personen moeilijk kan zijn te bepalen wat best bij hun noden past.

Tucking

‘Tucking’ is een techniek waarbij de penis wordt weggewerkt zodat deze minder zichtbaar aanwezig is. De penis wordt hierbij naar achteren weggestopt, zodat deze niet zichtbaar is aan de voorkant van het lichaam. Soms worden ook de testikels naar achteren gestopt of naar voren tegen de onderbuik aangezet. Het vastzetten kan met sporttape of een speciale slip. Het is belangrijk om dit op een veilige manier te doen: lees er hier meer over. Tucking kan een effect hebben op de fertiliteit: zowel de kwantiteit als kwaliteit van het sperma kan aangetast worden, aangezien de testikels dicht tegen het lichaam worden geplaatst en sperma idealiter minder warm dan de lichaamstemperatuur wordt bewaard. Er bestaat ook een risico op huidinfecties: de plek tussen de benen is meestal een warme en vochtige plek waar veel wordt gezweet, wat kan leiden tot schimmelinfecties. Tucking kan ook aanleiding geven tot pijn in het scrotum. Het is daarom aangeraden om de huid tussendoor koel en droog te houden en niet te vaak te tucken. Zorgverleners bespreken best de voordelen en risico’s van het wegwerken van de penis door middel van tucking met transgender personen.

Er zijn ook heel wat mogelijkheden om met kledij een vrouwelijker uiterlijk te creëren. Zo bestaat er damesondergoed in herenmaten, of zwemkledij gemaakt van lycra om de penis zo comfortabel mogelijk te kunnen wegwerken. Transgender vrouwen en non-binaire personen met mannelijk geboortegeslacht kunnen eveneens gebruik maken van borstprotheses, pruiken en andere hulpstukken om hun genderexpressie aan te passen.