Voorafgaand aan genitale chirurgie is laserontharing aangewezen: voor de vaginoplastie ter hoogte van de genitale streek, voor de falloplastie aan de voorarm waar de ent genomen zal worden. Deze behandeling dient tijdig voor de ingreep gestart te worden, er zijn immers gemiddeld 7 behandelingssessies nodig met een tussenperiode van 6-8 weken.  Bij transgender personen die een oestrogeenbehandeling volgen is de hormonale behandeling vaak onvoldoende om de haargroei ter hoogte van het gelaat te beperken. Aanvullende ontharing met een epilatielaser kan ook hier aangewezen zijn, net zoals voor andere storende lichaamsbeharing. Voor definitieve ontharing kan men bij een dermatoloog of schoonheidsspecialist terecht. Er bestaan twee gangbare methodes: ontharing met laserstralen en ontharing met elektrolyse.

Ontharing met laserstralen

Met een ontharingslaser kan zowel gelaatsbeharing als lichaamsbeharing verwijderd worden. De epilatielaser zendt licht uit met hoge energie, dat inwerkt op de het pigment dat zich in de haarwortel en in de haarschacht bevindt. Hierdoor wordt de haarwortel beschadigd, met de bedoeling de haarwortel volledig te vernietigen. Werd de haarwortel slechts gedeeltelijk vernietigd, dan vertraagt de groei en/of verfijnen de haren, en is de epilatie slechts van tijdelijke aard.

Onmiddellijk na de behandeling wordt de huid rondom de haarfollikels rood en kunnen kleine oppervlakkige blaasjes ontstaan. Deze huidreacties zijn meestal na maximum vier dagen verdwenen. De meeste personen vermelden verder geen bijwerkingen. Onmiddellijk na de behandeling is de huid zeer gevoelig voor UV-licht, waardoor overmatig zonlicht gedurende één maand vermeden dient te worden. De haren zullen pas 1 tot 3 weken na de behandeling uitvallen.

Laserepilatie zorgt voor de beste resultaten bij mensen met een donkere haargroei en een lichte huid. De resultaten van de verschillende sessies ontharingslasertherapie kunnen sterk wisselen van persoon tot persoon, en dit afhankelijk van de kleur van de haren, de groeicyclus van de haren, de dichtheid van de haren en de plaats van de haargroei. Gemiddeld zijn 6-8 behandelingen nodig om tot een aanvaardbaar resultaat te komen. Mensen met blonde haren zijn geen goede kandidaten voor ontharing met lasertherapie: blonde haren bevatten slechts weinig pigment. Grijze of witte haren bevatten geen pigment. Een behandeling heeft in dat geval geen effect op de beharing. Mensen met een donker huidtype of gebruinde mensen zijn minder geschikt voor ontharing met laser omwille van de kans op bijwerkingen. Indien men een donkere huidskleur hebt, kan men wel gelaserd worden met een Nd:YAG-laser. Personen die niet in aanmerking komen voor laserepilatie kunnen opteren voor andere methoden zoals ontharingscrème, elektrische ontharing, harsen of ontharing met elektrolyse.

Ontharing met elekrolyse

Bij elektrolyse wordt een dunne sonde ingebracht in een haarfollikel waarna de haarfollikel met elektrische stroom wordt vernietigd. Deze methode is voor alle huid- en haartypes geschikt omdat elektrolyse zich niet richt op het haarpigment zoals een laserbehandeling, maar op het haarzakje zelf. Hoewel deze methode tijdrovend, duur en erg pijnlijk is, is ze soms de enige oplossing voor blonde of grijze haren. Om de pijn te monitoren zodat grotere zones in één sessie kunnen behandeld worden, is het mogelijk om te werken met een pijnpomp.