Of u nu huisarts, psycholoog, verpleegkundige of administratief personeel bent, het is waarschijnlijk dat u binnen uw praktijk of dienst ooit te maken zal krijgen met een transgender persoon*. Onderzoek toont aan dat in Vlaanderen zo’n 0,7% van de personen geboren als man en 0,6% van de personen geboren als vrouw zich ‘genderincongruent’ voelt, en zich dus meer identificeert met het andere geslacht dan het geboortegeslacht (Van Caeneghem et al., 2015). Daarnaast kunnen zo’n 2,2% van de personen geboren als man en 1,9% van de personen geboren als vrouw als ‘genderambivalent’ worden beschouwd: zij identificeren zich even veel of weinig met het andere geslacht als met het geboortegeslacht. Dit betekent dat in België zo’n 134 000 personen als transgender of gender non-conform zouden kunnen worden gecategoriseerd.

Transgender personen kunnen voor een breed scala aan vragen of problemen in uw praktijk terecht komen, die niet noodzakelijk direct te maken hoeven te hebben met hun genderidentiteit of een eventueel transitieproces. Op deze website willen we u als hulpverlener graag een beknopt overzicht bieden van de belangrijkste elementen die van belang zijn voor een transinclusieve zorgpraktijk. Het creëren van een transvriendelijk onthaal en omgeving binnen uw praktijk zelf is hierbij prioritair.

In Vlaanderen zijn verschillende professionals actief die transgenderspecifieke zorg aanbieden op verschillende vlakken (zoals endocrinologie, psychologische begeleiding, chirurgische ingrepen, stem, etc). Maar ook bij algemene gezondheidszorgen zijn er aspecten die belangrijk kunnen zijn om extra aandacht aan te besteden bij transgender personen. Ook voor psychologen die in hun praktijk te maken krijgen met transgender personen zijn er aspecten die nuttig kunnen zijn om bij stil te staan tijdens de psychologische begeleiding van transgender personen zelf en hun gezin en omgeving; zowel voor, tijdens als na de eventuele transitie.

*Met het woord “transgender” verwijzen we op deze website naar het brede scala aan diverse vormen van genderidentiteit en -expressie die niet (volledig) overeenkomen met het toegewezen geboortegeslacht. Een uitgebreid overzicht van de verschillende vormen van transgender en gender non-conforme identiteiten en meest gebruikte terminologie vindt u hier.